Undervisning i geriatri i Termin 1 av Modul 3 ved professor Torgeir Bruun Wyller

Generelt om undervisningen i geriatri

Tilbake til Torgeir Bruun Wyllers hjemmeside

 

Funksjonssvikt: Definisjon, inndeling, diffensialdiagnoser

Dette seminaret handler om funksjonssvikt hos eldre. Funksjonssvikt er et «universalsymptom» som sees svært ofte ved sykdom hos eldre, og det brukes ofte som innleggelsesdiagnose. Siden «funksjonssvikt» er helt uspesifikt, trenger vi å rydde i begrepene og innhente supplerende informasjon på en strukturert måte. Er funksjonssvikten uttrykk for en akutt sykdom som trenger rask innleggelse, eller trenger pasienten først og fremst omsorg og pleie? Kan denne pasienten bli hjemme, kan hun legges inn på kommunal akutt døgnenhet (KAD), eller trenger hun sykehusinnleggelse?
Læringsmål i geriatri som dette seminaret særlig er rettet mot:
- beskrive forskjellene på sykdomsforandringer og normale aldersforandringer
- forklare begrepet funksjonssvikt og skille mellom akutt, subakutt og kronisk forløp av funksjonssvikt
Relevant litteratur: Kapittel 2, 5, 16 og 17 i Wyller: Geriatri - en medisinsk lærebok. 3. utg. 2020. Denne boka er en viktig ressurs for å oppnå læringsmålene i geriatri. Den koster ca. 800 kroner i papirutgave, men kan også kjøpes som ebok, enten på
https://allvit.no/bok/9788205542990-geriatri-en-medisinsk-larebok-torgeir-bruun-wyller-9788205534803
eller
https://www.akademika.no/geriatri-en-medisinsk-laerebok/9788205542990r180?v=19614373
Vi vil innimellom bruke summegrupper for å diskutere. Mye av læringen ligger i det dere diskuterer der. Etterpå ønsker jeg tilbakemelding fra gruppene!
Dette er et seminar der læringsutbyttet ligger i at vi diskuterer temaene sammen. Det vil derfor ikke bli gjort forelesningsopptak. De som er forhindret fra å komme, kan som alternativ se en Miniforelesning

Diabetes II

Dette er et seminar med mange lærere fra ulike fag. Jeg bidrar med en mindre del om de spesifikke forholdene som gjelder eldre.
Hovedbudskap: Hos eldre pasietner med diabetes er det viktig å vurdere grad av skrøpelighet.
Eldre som er lite skrøpelige (spreke), skal stort sett behandles etter de retnisngllinjene som gjelder for middeladrende og yngre.
Skrøpelighet innebærer imidlertid:
- økt risiko for bivirkninger
- manglende evidens for mage behandlinstiltak (skrøpelige pasienter har stort sett ikke deltatt i de randomiserte studiene som utgjør evidensen for behandlingen)
- kortere forventet gjenstående levetid enn andre med samme kronologiske alder.
Til sammen medfører dette at behandling av diabetes hos skrøpelige eldre ofte bør gjøres mindre intensiv, men færre legmidler, og med vekt på tiltak som har betydning for pasientens symptomer her og nå. For de skrøpeligste er behandlingsmålet å unngå plagsom hyperglykemi, det innebærer som regel at de bør ha fastende plasmaglukose 6-8 mmol/L, høyeste verdi etter middag <14 mmol/L, og HbA1c <75 mmol/mol.
Læringsmål i geriatri i modul 3 som dette seminaret særlig vil bidra til å oppfylle:
- Forklare begrepet skrøpelighet og betydningen for eldres helse og funksjon
- Forklare hvordan multisykelighet har betydning for utredning og behandling av eldre pasienter.
Relevant litteratur for geriatridelen: Kapittel 17 og 46 i Wyller: Geriatri - en medisinsk lærebok. 3. utg. 2020.